احمد ملکزادگان مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند در گفتوگو با کیمیای سخن گفت: این شرکت از تعاونیهای موفق استان قم است که در سال ۱۳۹۰ به پیشنهاد جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران و پژوهشگاه شیمی ایران از همان ابتدا بهصورت تعاونی تشکیل شده است. هدف از تشکیل این تعاونی دانشبنیان، تولید و خودکفایی کشور در انواع محصولات و ریزمغذیهایی است که در صنایع شیمیایی و تغذیه دام و طیور به کشور وارد میشود.
مدیرعامل شرکتتعاونی کیمیا دانش الوند در ادامه اظهار کرد: این شرکت از سال ۱۳۹۰ شروع به کارکرده و چندین محصول دانشبنیان تولید کرده است. ما از ابتدای فعالیت این شرکت به دنبال عناوین در جشنوارهها نبودیم با این حال سال گذشته بهعنوان تعاونی برتر استان قم انتخاب شدیم.
وی تصریح کرد: اعضای شرکت کیمیا دانش الوند تا کنون بیش از ۱۰۰۰ مقاله ISI در ژورنال های معتبر بین المللی م مقالات علمی پژوهشی و همچنین ترجمه و تالیف و تدوین کتاب در موضوعات مختلف مربوط به صنعت خود به چاپ رسانده اند.
وی در خصوص ایده اولیه تأسیس و راهاندازی این شرکت عنوان کرد: در ایده اولیه شرکت بنا بر این بود بنده به همراه یکی از دوستان هم کلاسی در دانشگاه تهران و چندین تن از اساتید دانشگاه محصولاتی که در حوزه ریزمغذیهای دام و طیور وارد کشور میشوند را مورد بررسی قرار دهیم و یا محصولات جدید را باتوجهبه نیاز کشور تولید کنیم. با توجه به اینکه بسیاری از محصولاتی که وارد کشور میشوند فنّاوری پیچیدهای ندارند و متأسفانه افراد هم این موضوع را دنبال نمیکنند، لذا علت اصلی تشکیل این مجموعه اهتمام به موضوع بوده است.
ملکزادگان با اشاره به اهمیت فعالیت گروهی در این شرکت اظهار کرد: در مجموعه ما ویژگی فردی خاصی تأثیرگذار نیست، بهطوری که تمامی امور بهصورت گروهی انجام میشود و با یک خرد جمعی سعی کردیم تا نظم در امور و پشتکار را برای فراهمآوردن مقدمات پیشرفت در گروه دنبال کنیم.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند در خصوص تعداد اشتغال ایجاد شده در این مجموعه خاطرنشان کرد: در محل کارخانه شرکت ۱۲۰ نفر بهصورت مستقیم مشغول به کار هستند ولی باتوجهبه نمایندگیهای سراسری در کشور، واحدهای تأمینکننده مواد اولیه و دفاتر فروش بیش از ۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد شده است و به لطف خدا این رقم تا پایان سال به علت افزایش تعداد خطوط تولید، باز هم افزایش مییابد.
وی در خصوص احتمال ناکامی در امورات تولیدی اظهار کرد: شکست یک امر کمی نیست و عدد مشخصی ندارد در افراد مختلف این تعریف متفاوت است، اما وقتی به نقطهای میرسید که احساس میکنید تلاشی که کرده و روندی که طی کرده هیچگونه سرانجام خوشی ندارد و میفهمد که مسیر را اشتباه آمده میتواند تعریف شکست باشد. اما اینکه میگویند شکست لازمه پیروزی است در بعضی موارد کلیشهای است و لزومی ندارد شکستی باشد تا پیروزی محقق شود. اگر کاری صحیح انجام شود و در داخل یک چهارچوب از قبل تعیین شده به انجام برسد، هیچوقت به شکست ختم نمیشود. اینکه فردی پیشرفت میکند و تصمیمات بهتری میگیرد لزوماً شکست در گذشته نیست، بلکه میتواند به علت نبود پختگی و تجربه باشد.
ملکزادگان در ادامه آکادمیک و بازاری بودن شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند را وجه تمایز آن نسبت به بقیه مجموعههای صنعتی دانست و گفت: این شرکت توسط یک تیم با تجربه و متخصص مدیریت میشود که به علت حضور در بازار و صنعت درک صحیحی از شرایط اقتصادی دارند و همین موضوع باعث ایجاد یک شرایط مطلوب برای فعالیت شرکت شده است.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند با اشاره به اهمیت نقدینگی در بازار کار اظهار کرد: وجود نقدینگی در بازار ایران به عنوان بازار پرنوسان، بسیار مهم است بهطوری که کسبوکاری که نتواند نقدینگی موردنیاز خود را تأمین کند قطعاً محکوم به شکست است. کمااینکه در برخی موارد حتی با وجود نقدینگی هم با اشتباه در خرید یا فروش و حتی نگهداری آن امکان خسارت و شکست پیشبینی میشود.
وی افزود: کسانی که قصد ورود به دایره تولید را دارند باید انتخاب صحیح داشته باشند و شرایط بازار و محصولی که قصد تولید آن را دارند مورد سنجش قرار دهند. در مجموع ایران بازار نسبتاً بکری را دارد و همچنان ظرفیت ایجاد بازارهای جدید را داراست. فعالان این عرصه ناامید نشوند و سعی کنند با ایدههای نو به بازارهای جدید وارد شوند، بازارهایی که کشور نسبت به آن با کمبود مواجه است. همچنین نگاه احساسی به اقتصاد نداشته باشند و با شناخت کافی و ریسکپذیری بالا وارد چرخه اقتصاد شوند.
ملکزادگان درباره دغدغههای موجود در صنعت گفت: دغدغههای صنعتگران در ایران فراوان است، اینکه ما دو روز در هفته برق نداریم یک مشکل اساسی است، ما باید هزینه سنگینی متحمل شویم که کمتر کسی میتواند آن را پیشبینی کند. ضمن اینکه نداشتن پیشبینی دقیق از آینده بازار کاری هدف، یکی از مشکلات صنعت در کشور است و همچنین مسائل غیرقابلپیشبینی از جمله اینکه به یکباره محصول در حال تولید با حجم قابلتوجهی از خارج کشور وارد میشود و به بازار کاری موردنظر آسیب جدی وارد میکند، از جمله مشکلات و دغدغههای صنعتگران است.
مدیرعامل شرکتتعاونی کیمیای دانش الوند ادامه داد: متأسفانه هیچگونه ثباتی در اقتصاد موجود نیست و اینکه هیچ پیشبینی از آینده اقتصاد و واردات نیست، خود یک معضل و مشکل است. علاوه بر آن در نیروی کار متخصص و ساده با کمبود مواجه هستیم. مدارک تحصیلی متعدد و توقعات فراوان باعث نیافتن نیروهای ساده کاری است طوری که افراد، کار ساده را با داشتن مدارک عالی تحصیلی قبول نمیکنند.
ملکزادگان درباره چشمانداز کسبوکار در کشور عنوان کرد: پیشبینی آینده بسیار سخت است اما ما همواره به دنبال نوآوری در کار و تولید بودهایم و اینکه همیشه سعی کردهایم کار خود را به نحو احسن انجام دهیم و امیدواریم وضعیت بازار و صنعت روند رو به پیشرفتی را طی کند.
وی با بیان این که همه موفقیتهای حاصل شده فردی نبوده و ماحصل کار تیمی این مجموعه است، اظهار کرد: بنده به شخصه موفقیتی نداشتم و موفقیت ما نتیجه همدلی موجود و یک کار تیمی بوده که با برنامهریزی و هدفگذاری دقیق به سرانجام رسیده و آن هم به سبب لطفی بوده که خدا به ما عنایت کرده است، همچنین به این که خداوند به کارگروهی بها بیشتری میدهد ایمان کامل دارم.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند خاطرنشان کرد: در گام نخست اعضا با همکاری یکدیگر موفق به تولید پودر چربی محافظت شده «پرشیافت» باکیفیت بسیار عالی شدند.
ملکزادگان ضمن بیان اینکه در حال حاضر نیاز عمده صنعت دام و طیور کشور از خارج تأمین میشود، گفت: بخش عظیمی از نیاز کشور از کشور مالزی وارد میشود که ارزبری قابلتوجهی برای کشور به همراه دارد.
وی افزود: این شرکت با بهرهگیری از دانش تولید بومی حاصل از تلاش متخصصین دانشگاهی خود، محصولاتی منطبق با استانداردهای ملی و با کیفیت قابل رقابت با انواع محصولات مشابه خارجی داشته که همراه با اقدامات مختلف جهت خودکفایی و کاهش وابستگی صنعت دام کشور، راهگشایی مطلوبی به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی داشته است.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند ادامه داد: این شرکت سابقهای درخشان در امر تولید انواع محصولات دانشبنیان همانند انواع مکملهای چربی، ویتامینی و مواد معدنی دارد.
ملکزادگان در بیان حوزههای اصلی فعالیت این شرکت تصریح کرد: محصولات شرکت جهت استفاده شرکتهای داخلی و خارجی تولید میشود؛ عمده محصولات صنعتی شرکت به مقدار حدود ۶۰ درصد به خارج از کشور صادر میشود.
وی گفت: قبلاً شرکتهایی در این حوزه فعالیت داشتند که توانسته بودند به ۷۰ درصد بازدهی در محصول دست یابند و در بازار عرضه کنند اما شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند با اتکا به دانش داخلی این عدد را به ۹۰ درصد رسانده که در این حوزه عدد قابل توجهی محسوب میشود و درعین حال توانسته با مشابههای خارجی هم رقابت کند.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند عنوان کرد: واحدهای اسید چرب این شرکت در دو ستون ۱۸ متری با فشار ۳۰ الی ۴۰ بار و دمای ۳۰۰ درجه و برج تقطیر ۲۰ متری فعال هستند و اسیدهای چرب را استخراج میکنند که در مجموع ماهانه یکهزار تن محصول اسید چرب از کارخانه ما به بازار عرضه میشود، البته این مقدار جدای از محصولات دیگر کیمیا دانش است. که در مجموع کل محصولات شرکت با افزایش ظرفیت جدید، قابلیت تولید ۵۰۰۰ تن در ماه را دارا می باشد.
ملک زادگان ابراز کرد: ۱۰ شرکت در ایران هستند که محصولات مشابه کارخانه ما را تولید میکنند ولی در حوزه تخصصی که ما در آن فعال هستیم فقط دو شرکت فعال هستند که خوشبختانه نمونه تولیدی کارخانه ما بهترین محصول در ایران است و در بخش فروش مورد توجه فعالان این حوزه قرار دارد.
وی با اشاره به برنامه سالانه این شرکت تأکید کرد: برنامه داریم خروجی انواع اسید چرب ها و استئاریک اسید شرکت را در سال جدید با رساندن به دوهزار تن دوبرابر کنیم تا ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور به اشتغالزایی هرچه بیشتر در استان و کشور کمک کنیم. که در مجموع قابلیت تولید تمام محصولات کیمیا دانش در حوزه دام و طیور،صنعتی و شوینده به ۶۰۰۰ تن در ماه برسد.
مدیرعامل شرکتتعاونی کیمیای دانش الوند گفت: دانش فنی که در این شرکت مخصوصاً واحد اسید چرب پیادهسازی شده به طور کامل بومی بوده و در داخل کشور تولید شده است و همچنین لازم به ذکر است که حتی بخش اعظمی از کارگاه در داخل خود شرکت تولید و پیادهسازی شده است.
ملک زادگان در ادامه با اشاره به تنوع محصولات این شرکت عنوان کرد: اسید اولئـیک از محصولاتی است که کاربردهای متعددی در صنایع مختلف دارد. این ماده عمدتاً در تولید مواد شوینده، آرایشی بهداشتی و امولسیفایرها به دلیل توانایی آن در تشکیل امولسیونهای پایدار با آب استفاده میشود؛ علاوه بر این، اسید اولئیـک به طور گسترده در صنایع آرایشی و بهداشتی بهعنوان نرمکننده برای محصولات پوست و مو استفاده میشود.
وی افزود: در صنایع غذایی از اسید اولئـیک بهعنوان طعمدهنده در پختوپز و فرآوردههای شیرینیپزی استفاده میشود همچنین به دلیل نقطهجوش و پایداری در دماهای بالا بهعنوان روغن سرخکردنی استفاده میشود. اسید اولئیکـ جزء ضروری چربیهای رژیمی است و معمولاً در روغنهای پختوپز مانند روغنزیتون، آفتابگردان و کانولا یافت میشود. ضمن اینکه این نوع اسید چرب در صنایع نفت و نساجی هم کاربردهای فراوانی دارد.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند گفت: اسید استئاریک یکی دیگر از محصولات شرکتتعاونی کیمیای دانش الوند است که بهعنوان یک عنصر در ساخت شمع، پلاستیک، مکملهای غذایی، پاستیلهای روغنی و مواد آرایشی و همینطور برای نرم کردن لاستیک، بسیار مفید و سودمند است. همچنین از اسید استئاریک جهت سخت کردن صابونها و بهخصوص صابونهایی که با روغننباتی ساخته میشوند نیز، استفاده میشود.
ملکزادگان افزود: پودر چربیهای خالص پالمی از جمله محصولات شرکت است که علیرغم اینکه درصد چربی خام بالاتری نسبت به پودر چربیهای کلسیمی دارند (۹۹ درصد در مقابل ۸۵ درصد) ولی چون قابلیت هضم پایینتری در دستگاه گوارش دارند (۷۰ درصد در مقابل ۹۰ درصد) انرژی خالص بیشتری در مقایسه با پودر چربیهای کلسیمی مانند پرشیافت تولید نمیکنند و ازجمله محصولاتی است که دراین شرکت تولید میشود.
وی در ادامه اضافه کرد: یکی دیگر از محصولات شرکت پودر چربیهای کلسیمی مانند پرشیافت است که دارای درصد بالاتری از اسیدهای چرب غیراشباع هستند و به دلیل تشکیل سریعتر و بیشتر میسلها در روده که لازمه جذب رودهای چربی است قابلیت هضم بالاتری دارند (۹۰ درصد). لازم به ذکر است همه پودر چربیهای کلسیمی لزوما دارای اسیدهای چرب غیراشباع نیستند و بعضاً محصولاتی با منشأ اسید چرب پالم کلسیمی میشود که این خصوصیت بالابودن قابلیت هضم را ندارد.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند ضمن اشاره به اهمیت علمی شدن کارها ابراز کرد: علمی و تخصصیشدن کار میتواند به بازدهی آن کمک فراوانی کند مثلاً در حوزه دام و طیور که شرکت ما محصولاتی را ارائه میکند، فعالان این حوزه میتوانند با مکملهای تشخیصی توسط کارشناسان به بازدهی هرچه بیشتر محصولات کمک کنند و در نتیجه سود و ارزآوری خود را افزایش دهند.
ملکزادگان ادامه داد: تهیه و توزیع ماهنامههای تخصصی با عنوان «کیمیا نامه» توسط کارشناسان شرکت یکی از مواردی است که میتوان بهعنوان یک فعالیت ماندگار و کاربردی به آن اشاره کرد؛ در این ماهنامه بهصورت تخصصی درباره نحوه بهکارگیری محصولات شرکت مطالبی منتشر میشود.
وی افزود: خوشبختانه این ماهنامه با استقبال مناسبی از سوی فعالان این عرصه مواجه شده که همین مورد سبب شده تا این امر را در ماههای آتی بهصورت جدیتر دنبال کنیم.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند عنوان کرد: آبزیان، انواع دام، طیور و حیوانات خانگی از حوزههایی هستند که شرکت بستههای محصولاتی را برای آنها تولید میکند.
ملکزادگان در ادامه تشریح سایر محصولات شرکت عنوان کرد: پرشیافت، پرسیا سیلور HP، پرشیامین، امگا ۳ مخصوص پرندگان زینتی، پرشیافت پلت بایندر، سوی آکواین، پرشیافت مخصوص (شتر، گوساله، طیور، ماهیها)، پرشیافت پرومیکس، روغن پرشیاپت امگا، تردین قرمز سفید، پرشیا اویل و پرشیافت کلسیمی ازجمله محصولات این شرکت هستند که به بازار عرضه میشوند.
مدیرعامل شرکت تعاونی کیمیا دانش الوند به فعالیتهای علمی انجام شده در این شرکت اشاره کرد و گفت: ۱۶ طرح تحقیقاتی باهدف بهبود کیفیت محصولات فعلی و ارائه محصولات جدید با همکاری محققین و اعضاء هیئت علمی دانشگاههای مطرح کشور و همچنین حمایت از پروپوزالهای تحقیقاتی مرتبط با محصولات شرکت ازجمله فعالیتهایی هستند که در سال گذشته صورت گرفته است.
ملکزادگان اضافه کرد: برگزاری بیش از ۱۰ سمینار و نشست تخصصی در استانهای مختلف کشور و حضور در ۶ نمایشگاه تخصصی صنعت دام و طیور کشور و حمایت از هفتمین کنگره علوم دامی ایران در دانشگاه تهران از برنامههایی بوده که در این شرکت دنبال شده و برنامه داریم در این طرحها فعالیت پررنگتری در کشور داشته باشیم.